Herman Potočnik Noordung: 100 monumentalnih vplivov

Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij – središče Vitanja
Stik/ 05 993 45 17, info@ksevt.eu, www.ksevt.eu

Razstava v izhodišču tematizira sto risb, ki jih je Herman Potočnik (vzdevek: Noordung), evropski pionir vesoljskih poletov in prvi vesoljski arhitekt, prostoročno narisal za svojo knjigo iz leta 1928.

Potočnik, življenje in delo
Herman Potočnik se je rodil 22. decembra 1892 v Pulju. Svoje otroštvo je preživel v Mariboru, se šolal v Fischauu, Hranicah in Mödlingu ter se v času prve svetovne vojne boril na različnih frontah. Po vojni je bil zaradi težke bolezni invalidsko upokojen, a se je kljub temu odločil za nadaljnje šolanje na Dunaju, kjer je diplomiral kot inženir – strokovnjak za raketne tehnologije. Od diplome do svoje smrti se je skoraj izključno posvetil raziskavam v vesoljski znanosti in tehnologiji. Umrl je 27. avgusta 1929 na Dunaju.

Zgodnje raketne tehnologije
Skozi razstavo se boste seznanili z razvojem raketnih tehnologij in njihovih začetnikov: od prvih načrtov in izračunov do prvih poletov iz Zemljine atmosfere.

Razvoj vesoljskih postaj
Potočnikova arhitektura vesoljske postaje je kot temeljno delo vplivalo na mišljenje o vesoljskih postajah še desetletja po izidu njegove knjige. Na razstavi boste spoznali, kako je njegovo bivalno kolo vplivalo na razvoj vesoljskih postaj vse do današnjih dni. Potočnik je tudi prvi natančno izračunal orbito, na kateri danes najdemo informacijske satelite, in vizionarsko prepoznal njeno pomembnost za človeka.

Zbirka Zakladi modernosti
Zakladi modernosti so zbirka temeljnih del zgodovine vesoljskih poletov, kamor uvrščamo tudi knjigo Problem vožnje po vesolju – raketni motor, Potočnikovo osrednje delo iz leta 1928. Da govorimo o zakladnici, gre pripisati predvsem dejstvu, da so v njej zaobjeta dela vpisana v kulturno dediščino človeštva. O modernosti govorimo zato, ker so vesoljski programi najbolj kompleksen tehnološko-kulturni dosežek naše civilizacije.